Va invitam sa lecturati urmatoarele articole.
Copilul in Tara Cifrelor – Prof. Irina Forgaci
A ne întreba de ce, pentru copil, aproape orice activitate este joc, înseamnă a ne întreba de ce este copil. Tema m-a dus cu gândul la faptul că la grădiniță noi le spunem copiilor că ne jucăm, indiferent de activitatea pe care urmează să o desfășurăm și la faptul că ei reușesc cel mai bine, datorită spontaneității, să se definească prin joc. Joaca este o formă de manifestare întâlnită la copiii care încearcă să scape de rutină cu ajutorul imaginației. Jocul, ca formă fundamentală la vârsta preșcolară, are o contribuție extrem de valoroasă la dezvoltarea pe plan intelectual, etic, estetic și fizic.
Citeste continuarea »
Impactul televizorului în viaţa preşcolarului
Televizorul construieşte o realitate uneori utopică şi fericită, alteori crudă sau abuzivă. Din orice punct de vedere ai privi, televizorul are un impact deosebit asupra vieţii fiecăruia dintre noi. Printr-o simplă apăsare de buton intrăm într-o altă sferă şi parcă totul în jurul nostru încremeneşte, iar ceea ce se vede dincolo de un ecran de sticlă (sau dincolo de plasmă, mai nou) prinde viaţă. Succesiunea de posturi tv ne acaparează în jocul ei şi parcă suntem tot mai curioşi să vedem mai mult, să simţim mai mult.
Citeste continuarea »
La început de an şcolar
Ochi mari, curioşi şi prea timizi, mâini mici, ude şi reci aşteaptă în jurul educatoarelor să înceapă un nou an… Un nou început plin de speranţe, temeri, mister. Cei mai mari, deja obişnuiţi, vorbesc cu ceilaţi “colegi de grupă”. Le poţi citi în ochi dezinvoltura şi naturaleţea… calităţi după care tânjim şi pe care nu le mai putem avea niciodată la aceeaşi intensitate decât în copilărie.
Citeste continuarea »
O alegere corectă!
Pentru orice parinte prima zi de gradinita este un prilej de emotii si ingrijorare. Oare cum va ramane puiul de om, pentru prima data singur, intr-un mediu nou, iesind din cel protector de pana atunci? Va ramane plangand, simtindu-se parasit? Am incercat aceleasi emotii si ingrijorari si noi; parintii lui Stefan Matei Ursachi.
Citeste continuarea »
Gânduri pentru dumneavoastră…
La acest început de secol al celui de-al treilea mileniu, traim într-o societate avida dupa cunoastere. Sursele de informare sunt atat de diverse si la îndemana tuturor. Copiii sunt initiati în folosirea acestor mijloace de la varstele cele mai fragede. Nu todeauna însa informatiile pe care le primesc sunt si cele de care ei au nevoie. Neavand capacitatea de a deosebi între bine si rau, de multe ori copiii ajung a fi asemeni cosului de gunoi în care se aduna doar lucruri rele.
Citeste continuarea »
Logopedie în parteneriat
În diversitatea de trăsături care fac frumuseţea irezistibilă a copiilor, cele care ţin de limbajul vârstei sunt de luat în seamă. Părinţii şi bunicii se bucură să comunice cu cei mici, sunt mândri când aceştia reuşesc să se exprime clar, rostind cuvintele aproape precum cei mari, dar nu sunt mai puţin fericiţi când fiii şi, respectiv, nepoţii stâlcesc în chip fermecător vorbele.
Citeste continuarea »
Statutul profesional al cadrului didactic
Statutul se caracterizeaza printr-o colecție de reguli și de obligații care sunt desemnate prin termenii “mama”. El exprimă o poziție a persoanei în structura sociala.În sensul actual,notiunea cuprinde si poziția individului în fiecare dintre celelalte sisteme.În concluzie, statutul se refera la funcțiile, competențele, responsabilitațile, drepturile si obligațiile specifice personalului didactic si didactic auxiliar, precum si ale celui de conducere, de îndrumare si de control.
Citeste continuarea »
Calatorie pe Glob
Ziua de 1 Iunie se apropie asa ca am decis ca in acest an sa o sarbatorim intr-un mod inedit in gradinita Samariteanul. Aceasta zi este ziua copiilor din intreaga lume si am decis sa descoperim cat mai multe lucruri interesante depsre copii care traiesc in India, Mongolia si Myanmar. Asa ca l-am invitat pe misionarul Valentin Hrihorciuc sa ne povesteasca ceea ce a vazut si a trait el in aceste zone atunci cand le-a vizitat.
Citeste continuarea »