Metoda proiectelor constituie garantia calitatii activitatii de invatare deoarcere permite folosirea unei multitudini de tehnici de structurare a predarii si poate fi utilizata la toate nivelurile. Aceasta metoda ofera copiilor posibilitatea de a cunoaste in profunzime domenii noi, de a acumula cunostinte in mod independent si de a dezvolta competente precum creativitatea, spiritul de initiativa, capacitatea de a comunica si de a lucra in echipa.
In cadrul activitatilor pe care gradinita noastra le organizeaza cu copiii, am desfasurat diverse proiecte de cercetare sau proiecte tematice cu diferite teme. Parintii au fost de partea noastra si ne-au sprijinit in majoritatea proiectelor desfasurate.
Proiectul tematic: Painea
Painea – produs atat de gustos si hranitor, care nu poate lipsi in nici o zi de pe masa fiecaruia dintre noi. Adica altfel spus ne referim la “painea noastra cea de toate zilele”. Prin discuţiile despre pâine, copiii află lucruri noi despre pâine şi despre rolul ei în viaţa oamenilor. Prin activitati practice, copii trăiesc spiritul de echipă. Si toate acestea au fost invatate si experimentate prin vizitarea unei ferme, a unei mori si a unei fabrici de paine.
Citeste mai mult »
Proiectul tematic: Omul de zapada
Anotimpul iarna apare an de an împrăștiind magie peste cei mici.Bucuriile iernii sunt nemărginire pentru copiii care parcă nu se mai satură de distracție și veselie.De cum apare primul strat de nea cei mici construiesc oameni de zăpadă, ca pe o tradiție nescrisă.Desfasurarea acestui proiect tematic a adus o parte din magia iernii și in grădinița noastră.Prescolarii au pictat,lipit,modelat, asamblat cu bucurie omuleți de zăpadă.
Citeste mai mult »
Proiectul tematic: Albina
Proiectul tematic “Albina”, a fost realizat in urma dorințelor copiilor de a afla mai multe despre această insectă uimitoare.Cei mici au fost captivați de frumusetea,hărnicia și abilitatea de a ne aduce sănătate a acestei insecte.
Citeste mai mult »
Proiectul tematic: Fluturele
In continuare va prezentam doar una dintrele fazele desfasurate in cadrul proiectului „FLUTURELE”, un proiect plin de culoare, viata si frumusete, desfasurat cu ocazia apropierii sarbatorii Inaltarii Domnului.
Citeste mai mult »
Proiectul tematic: Colorici
Noi suntem mici, dar tot ceea ce ne înconjoară ne fascinează, in mod deosebit culorile. Fiecare lucru are o culoare specifică, cu o anumita semnificatie. Impreună, in saptamana ce ne sta in fata vom descoperi culorile. Fiecare zi va fi dedicată culorilor dupa cum urmeaza.
Citeste mai mult »
Proiectul tematic: Sunetul muzicii
“Frumosul oglindit în artă şi muzică ca şi frumosul din viaţa de toate zilele, influenţează copii si contribuie la dezvoltarea lor.”
Poate ca acesta a fost unul din argumentele alegerii temei proiectului “Sunetul muzicii” pentru ca muzica are deosebite valente formative educand si dezvoltand o serie de procese psihice la copil. Gradinita acorda pe tot parcursul prescolaritatii o atentie deosebita cultivarii vocii copiilor, dezvoltarii auzului muzical, a simtului ritmic si melodic.
Citeste mai mult »
Proiectul tematic: Apa si transformarile ei
In cadrul proiectului am urmarit insusirea unor cunostinte despre unul din fenomenele naturii: starile de agregare a apei, caracteristici, utilizare. Imbogatirea vocabularului cu cuvinte: roua, bruma, lichid, solid, gazos etc dar si dezvoltarea spiritului de observatie si a gandirii logice prin interpretarea cauzala a unor fenomene (ploaie, inghet).
Va prezentam doar o “picatura” din proiect desfasurata la “Coltul de dimineata”. Am provocat copii la un joc intitulat “Daca as fi apa as…”. Iata cateva din raspunsurile date de cei mici.
Citeste mai mult »
Proiectul tematic: Pestele
“Acvariul” – o activitate ce poate fi realizată fie la ALA secţiunea Arta, fie la ADE (DEC) cu grupa mare şi grupa pregătitoare. Lucrarea cuprinde mai multe etape:
1. Colorăm peştişorii cât mai viu dând frâu liber creativităţii
2. Decupăm cu forfecuţa pe contur peştişorii
3. Folosind semnul grafic deja însuşit, umplem acvariul cu apă
Citeste mai mult »
In lumea animalelor
Incepand din primele saptamani ale lunii octombrie am desfasurat cu o parte a copiilor din gradinita proiectul: “In lumea minunata a animalelor salbatice”. Manifestand un viu interes, in special in timpul vizitei la Gradina Zoologica din Radauti si Ilisesti. Am constatat tendinta copiilor de a face comparatii intre animalele cunoscute (de la noi din tara) si cele din alte tari.
Citeste mai mult »
Sfintele Pasti
Saptamana Mare se apropie! Si apoi urmeaza o mare sarbatoare a crestinatatii: biruinta lui Hristos asupra mortii prin invierea sa triumfatoare dintre cei morti! Cred ca acesta este un motiv destul de intemeiat pentru a desfasura impreuna cu copiii un astfel de proiect in care vor fi implicati copii, parinti, cunostinte, specialisti, educatoare.
Citeste mai mult
Proiect tematic: Universul
La una dintre lectiile de educatie crestina am prezentat copiilor zilele Creatiei si modul in care Dumnezeu a facut intreg Pamantul. In urma discutiei cu copiii am observat curiozitatea lor de a sti cat mai multe despre ceea ce este dincolo de pamantul nostru: soare, planete, despre zi si noapte, despre luna, stele si toate acestea ne-au facut sa luam o decizie: sa vorbim o saptamana la gradinita despre univers.
Citeste mai mult »
Proiect tematic: Cartea
Tipografia Celestin ne-a primit ca musafiri si ne-a lasat sa o “observam” si sa “o inspectam” pentru ca mai apoi sa putem trage singuri concluziile si sa ne convingem ca a face o carte nu este deloc usor. Ne-a primt cu multa caldura la propriu si am fost insotiti pe tot parcursul vizitei de personalul unitatii care ne-a oferit infromatiile necesare si ne-a raspuns la intrebarile adresate. La plecare nu am uitat sa surprindem momentele pe camera foto si sa le multumim pentru amabilitate dar si pentru cadourile oferite (carti de colorat, carnetele). Ne-am intors la gradinita fericiti si gata de a ne transforma in scolari: colorand cartea de colorat, scriind cu pixul nou in carnetelul cu file albe si meditand la proverbul: “Cine are carte, are parte”.
Citeste mai mult »
Ce ne aduce toamna in cos
Desi uneori ploua si e urat afara, totusi copiii de la gradinita Samariteanul sunt ferm convinsi ca Toamna e o zana buna care aduce in cosul ei tot felul de bunatati pe care trebuie sa le observe, sa le pipaie, sa le guste si sa se joace cu ele. Asa ca proiecul tematic intitulat “Ce ne aduce toamna in cos?” a raspuns nevoilor copiilor de a explora mediul inconjurator si de a afla raspunsurile la o seri de intrebari legate de acest anotimp. Toti au ajuns la concluzia ca Dumnezeu a creat anotimpul toamna special pentru ei, pentru a se bucura de rodnicia anotimpului.
Citeste mai mult »
Pe urmele dinozaurilor
În cadrul proiectului am călătorit spre tărâmul dispărut al dinozaurilor. Acolo am fost întâmpinați de Dino Rino, dinozaurul prietenos, care ne-a împărtășit o mulțime de cunoștințe despre lumea lui și cei ce o locuiesc. Alături de Dino Rino am descoperit că exista mai multe specii de dinozauri, care traiesc pe uscat, in ape sau chiar zboară. Preferatul copiilor a fost T-rex.Prin activitățile noastre din această săptămână am reușit să readucem la viață lumea dispărută a dinozaurilor!
Citeste mai mult »